BULGUR ÇORBALARI

 Çorbalar

Düurcuk Çorbası; Düurcuk bulgurun incesine verilen isimdir. Sabah çorbası olarak bilinir. Bu çorba ikram edilirken peynirli dürümde bulundurulur. Dürümde çömlek peyniri kullanılır. Bu çorba soğan ve salça tereyağında kavrularak yapılır.

Yarma Çorbası; yarmadan yapılır. Yaz aylarından yarma hazırlanır. Kış boyunca bir yenilen içilen bir çorba olup yoğurtlu yapılır.


BulgurÇorbaları

Bulgurdan yapılan çorbalar, tarhanadan sonra Kastamonu yöresinde en

çok tüketilen gıdalar arasındadır. En önemli özelliği yapımında Kastamonu'da

yetiştirilen siyez ve gernik türü buğdaylarının kullanılmasıdır. Buğdaylar

kalburdan geçirilip, yıkanır. Kazanlarda pişene kadar kaynatılır. Kaynama

esnasında piştiğini anlamak için bulgur tanelerinden biri kırılıp içine bakılır.

İçinde az miktarda akı kalmışta tam kıvamına olduğu anlamına gelmektedir.

Pişen buğday kurumaya bırakılır, taş ve tozlardan arındırıldıktan sonra, 'yarma'

olmak üzere su değirmenlerine gönderilir. Değirmende kabuklarından ayrılan

bulgurlardan iri olanı pilavlık, ince olanı ise çorbalık olarak kullanıma sunulur.

 

Bulgur Yemeğinin Hikâyesi:

Osmanlı Sultanı Dördüncü Murad Han,

Bağdat seferine giderken Misâlî Baba'nın bulunduğu köyün yakınında bir

yerde ordusunu istirahate çekmişti. Bu sırada çevreyi dolaşan Sultan, köye

uğradı. Köyün alt tarafında gördüğü küçük bir kulübenin kapısını çaldı. Sultanı,

nûr yüzlü bir zât karşılayıp, tebessüm ederek içeri aldı. Onun velilerden

olduğunu fark eden Sultan, hürmetle huzurunda oturup, bir müddet sohbetini

dinledi ve duasını aldı. Ayrılıp giderken Sultana birkaç avuç bulgur ve bir torba

da saman verdi. Sultan bunları alıp ordusuna döndü. O gün yemek zamanı

kendisine Misâlî Baba tarafından hediye edilen birkaç avuç bulgur ile yemek

yapılmasını istedi. Emir üzerine bulgur yemeği (pilav ve çorba) yapıldı. Bu

bulgur pişirilirken gitgide artıp çoğaldı ve kazanlar dolusu yemek oldu. Bütün

ordu yiyip doyduğu halde yine de arttı. Sultan Murad, Misâlî Baba'nın ve yol

boyunca ziyaret ettiği veli zatların duası bereketiyle tarihte benzeri az görülen

bir zafer kazandı.

 

Anakız Çorbası

Bulgur çorbalarının en meşhurlarından birisi 'Anakız Çorbası' olarak

bilinen Mercimekli Bulgur Çorbasıdır. Analı Kızlı olarak bilinen çorbadan

tamamen farklıdır. Bu çorba Daday'ın kırsal kesimlerinde ve köylerinde 'Çakır

Çorba' olarak adlandırılır. Yapılışı geleneksel Türk aile yapısında anadan kızına

öğretilerek nesilden nesle aktarıldığı için bu adı aldığı sanılmaktadır.

Hikâyesi: Rivayete göre bu yemeği ilk Suzi ana adındaki bir kadın

yapmıştır. Daha sonra yemeğe bu ismi kendisinin verdiği söylenmektedir. Suzi

ananın tam sekiz tane oğlu vardır. Kız çocuk özlemiyle yanıp tutuşmakta olan

Suzi ananın Tanrı'ya yakarışları boş çıkmamıştır. Bir kız evlat sahibi olmuştur.

Suzi ana kızını büyütüp evlenecek yaşa getirmiştir. Suzi ananın kızına sık sık

görücüler gelmeye başlar. Fakat Suzi ana hepsine bir bahane bulup kızını bir

türlü vermemektedir. Kızı bir gün bir gence aşık olur ve onunla kaçar, biricik

kızının yanında olmamasına dayanamayan Suzi ana yataklara düşüp hastalanır.

Bunu öğrenen kızı eşini de ikna ederek anasının elini öpmeye gider. Kızının

özlemiyle yaşayamayacağını anlayan anne kızını affeder. Kırk gün kırk gece

ziyafet düzenlenir. Analı Kızlı yemeği bu muhteşem düğün esnasında yapılan

çok özel bir yemek olarak nesilden nesle aktarılır.

Malzemeleri:

1 Adet Orta Boy Soğan, Sıvı Yağ 1/4 Su Bardağı, Salça

1 Yemek Kaşığı, 12 Bardak Su, Yeşil Mercimek 1 Su bardağı, 1 Su Bardağı

Duru Pilavlık Bulgur, 1/2 Su Bardağı Yoğurt, 1 Yemek Kaşığı Nane, Tuz.

Yapılışı: Soğan soyulur, yıkanır, ince ince doğranarak yağda kavrulur.

Salça ilave edilip karıştırılır ve su dökülerek kaynatılır. Mercimek yıkanarak

tencere içindeki suya eklenir. Kaynadıktan sonra bulgur ilave edilir. Bulgur

ilave edilerek mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar kaynatılır. İnmesine

yakın yoğurt ve nane ilave edilir kaynadıktan sonra tuz atılır ve ocaktan alınır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YARMA NEDİR

BULGUR ETİMOLOJİ

BULGUR TÜRLERİ