BULGUR TÜRLERİ
Türleri
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir.
Bulgur rengini buğdaydan alır. Bulgur sadece su ve buğdaydan oluşur ve rengi tamamen doğaldır. Sarı bulgur; Anadolu’nun sert durum buğdayından oluşur. Bu yüzden rengi sarıdır. Fakat esmer bulgur, esmer bezostiye buğdaydan oluşur. Bu yüzden de rengi daha koyudur. Kısacası renk farkı ham maddeden kaynaklanmaktadır. Renkleri farklı olan bu ürünlerin lezzetleri de farklıdır.
1. Başbaşı Bulgur: Buğdayın kırılmadan sadece kabuğunun soyulması ile elde edilen bir bulgur çeşididir. Pilavlarda, dolmalarda ve çorbalarda kullanılabilir.
2. İri Pilavlık Bulgur: Genellikle pilavlarda veya dolmalarda kullanılan ve başbaşı bulgura göre ince, pilavlık bulgura göre ise bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir.
3. Pilavlık Bulgur: Dünyada ve Türkiye'de en fazla bilinen bulgur çeşididir.Pilavlarda ve salatalarda kullanılabilir.
4. İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir.Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir.Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
5. Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
6. İnce Köftelik (Çiğ Köftelik) Bulgur: Köftelik bulgurdan bir kademe daha ince olan; çiğ köfte yapımında, tatlılarda, çorba ve salatalarda kullanılan bulgur çeşididir.
7. Esmer Pilavlık Bulgur: Esmer bezostiye veya esmer golia buğdayından üretilen, sarı bulgurla arasında tatsal farklılık olan bulgur çeşididir.Renginin esmer oluşu, buğdaydan ötürüdür; diyet ürünü değildir.Esmer pilavlık bulgur; pilavlarda, dolmalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir.
8. Esmer Köftelik Bulgur (İnce Esmer Çiğ Köftelik Bulgur) : Genellikle çiğ köfte yapımında kullanılan bulgur çeşididir.Yumuşak olması sebebiyle yoğrulması da kolaydır.Çiğ köftenin yanı sıra, salata ve çorbalarda da kullanılabilir.
9. Kepekli Pilavlık Bulgur: Kepekli pilavlık bulgur, kabuğunun daha az soyulmasıyla kepek bölümü daha fazla ihtiva ettiği için özellikle diyetlerde ve kilo kontrollerinde kullanılabilir. Kepekli pilavlık bulgur; pilavlarda, dolmalarda, salata ve çorbalarda kullanılabilir.
10. Kepekli Köftelik Bulgur: Kepekli köftelik bulgur, sarı köftelik bulgurun kullanıldığı salata, tatlı ve çorbalarda kullanılabilir. Yapısında daha fazla diyetlik lif bulundurmasından ötürü, özellikle kilo kontrollerinde ve diyetlerde önerilmektedir.
11. Şişe Bulgur(Haresh,ceriş,cerish,jerish): Buğdayın haşlanmadan(çiğ buğday) kırılmasıyla elde edilen orta büyüklükte bulgur çeşidir. Arap kültüre özgü yemeklerin yapımında önemli yere sahiptir. Orta Asya ülkelerinde çok tercih edilir. Buğdayın işlem görmemiş doğal tadı sofralarınıza lezz
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Sefer Kitel Bulgur
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir üründür.
Pilavlık Bulgur
Bulgurun en çok tanınan, dünyada ve Türkiye’de en çok tüketilen çeşididir. Pilavlık bulgurdur. Boyutuna göre iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur ve ince pilavlık bulgur gibi çeşitleri vardır.
Midyat Orta Bulgur
Midyat Bulgur Anadolu ’nun birinci sınıf durum buğdaylarından elde edilir.
Şişe Bulgur
Buğdayın haşlanmadan (çiğ buğday) kırılmasıyla elde edilen orta büyük bulgur çeşidir.
Esmer Bulgur
Rengini üretildiği buğday çeşitinin renginden alan esmer bulgur besin değeri olarak diğer buğday türlerinden pek farklı sayılmaz.
Şehriyeli Bulgur
Pilav yapımında ek malzeme olarak kullanılan şehriye içerisine eklenmiştir.
Köftelik Bulgur
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir. Buğday seçimi ve işlemesinde gösterilen özen, kaliteli bulgur yapımında önem taşımaktadır.
Firik Bulguru
Buğdayın henüz kurumamış yeşil haliyle toplanıp farklı kurutma yöntemleri kullanılarak elde edilen bulgur çeşitidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Genel yeşil halde toplanan buğdayların toprak altında yakılarak kurutulmasıyla elde edilir.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Gendima: Buğday taneleri dibek taşında ağaç tokmakla dövülerek kabuklarından çıkarılırdı. Bu haline gendima denir ve iri taneli bulgur pilavı yapılırdı. (KARADENİZ BÖLGESİ)
Yorumlar
Yorum Gönder